Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ:Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ 1ης ΗΜΕΡΙΔΑΣ.

imeridavgaltso1 
Ολοκληρώθηκε η 1η Ημερίδα Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Επίκεντρο η προσαρμογή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στα νέα δεδομένα και η ευχή να επαναληφθούν πρωτοβουλίες όπως αυτή του δήμου Βόλβης

Προτάσεις και σκέψεις για το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας, διατυπώθηκαν στην 1η Ημερίδα Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου που οργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Βόλβης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Hotel Rihios στο Σταυρό Θεσσαλονίκης την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012. Βετεράνοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κούλης Αποστολίδης και ο Μάκης Σεντελίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Ευάγγελος Γραμμένος, εκπρόσωποι προπονητών, διαιτητών, φυσικοθεραπευτών και καθηγητών φυσικής αγωγής, ανέπτυξαν προβληματισμούς, θέσεις και προτάσεις μπροστά σε ακροατήριο αποτελούμενο από στελέχη και εκπροσώπους ερασιτεχνικών σωματείων, εκφράζοντας την ευχή να μετατραπεί σε θεσμό η πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη.
Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η προσαρμογή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην υπάρχουσα συγκυρία με υποστηρικτές και ενάντιους της άποψης για τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας ανά καλλικρατικό δήμο, αλλά και η αλλαγή της νοοτροπίας σε πιο αθλητικά πλαίσια για την προστασία των νεαρών αθλητών που παίζουν στις ερασιτεχνικές ομάδες.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Βόλβης Δημήτρη Βασιλάκη, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για το δήμο Βόλβης, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα 19 σωματεία με τμήματα ποδοσφαίρου και λειτουργούν 10 ακαδημίες με 550 παιδιά, την ώρα που υπάρχουν 20 ποδοσφαιρικά γήπεδα και 11 5Χ5, καθώς και 4 κλειστά γυμναστήρια με 220 αθλητές να γυμνάζονται σχεδόν καθημερινά σε αυτά. Εξέφρασε την ελπίδα η 1η Ημερίδα Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου να γίνει θεσμός.
imeridav5
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης χαρακτήρισε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ως το «υγιέστερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, λόγω της τεράστιας προσφοράς τους στη νεολαία μας, ενώ επισήμανε ότι η γραφειοκρατία εμποδίζει με την πληθώρα των υπογραφών τις προσπάθειες αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών.
Ο βετεράνος αθλητής και προπονητής του μπάσκετ Γιώργος Ραμπότας προέτρεψε παράγοντες και προπονητές τους ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου να δώσουν βαρύτητα στο να διαμορφώσουν ευχάριστο περιβάλλον για τους νεαρούς αθλητές, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας, το 65% των νέων παιδιών επιλέγει να απασχολείται με το ποδόσφαιρο.
Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και καθηγητής προπονητικής Μάκης Σεντελίδης, επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι η κρίση έχει επηρέασε και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γι αυτό χρειάζονται αλλαγές. Πρότεινε μάλιστα μια προσαρμογή στο καλλικρατικό σύστημα. Με τη δημιουργία μις ισχυρής ομάδας ανά δήμο, με την επικέντρωση των υπολοίπων στην ανάπτυξη της και στην τροφοδοσία με ντόπιους παίκτες, γεγονός που θα οδηγήσει πιο εύκολα στη στήριξη της από την εκάστοτε δημοτική αρχή. «Είναι οξύμωρο», τόνισε, «να έχουμε κάθε χωριό και γήπεδο, με μια ή και δυο ομάδες. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα τοπικιστικά προβλήματα».
imeridav94
Από την πλευρά του ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Κούλης Αποστολίδης, συμφώνησε ότι το ποδόσφαιρο –και μαζί του δήμοι, Ενώσεις και ΕΠΟ- πρέπει να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες ώστε να μην οδηγηθούν στη δική τους χρεοκοπία. Πρότεινε και αυτός τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας ανά δήμο, με τις υπόλοιπες ομάδες να αποτελούν τους πυλώνες της., και κάλεσε την αυτοδιοίκηση να προσαρμοσθεί στα τοπικά χαρακτηριστικά προσφέροντας νέες διεξόδους, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία τουρνουά beach soccer στις παραθαλάσσιες περιοχές με τουριστική κίνηση.
imeridav91
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης τόνισε ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκτός από τις δυο σημαντικές προσφορές του ως μέσο αποτροπής της νεολαίας από βλαβερές συνήθειες και ως κύτταρο ανάπτυξης του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, σήμερα αποκτά και μια τρίτη αποστολή: «να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή στα χωριά, κρατώντας ενωμένο τον κοινωνικό ιστό γύρω από τον πυρήνα της ομάδας». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις στρεβλώσεις του παρελθόντος από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, με τις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις ομάδων , που οδήγησε πολλές φορές σε μια άτυπη συναλλαγή, όπου ο δήμαρχος έδινε λεφτά και το σωματείο ανταπέδιδε με ψήφους. «Πρέπει να δώσουμε μάχες», σημείωσε, «ώστε να σπάσει το δίκτυο της συναλλαγής και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο μέσα στις υπάρχουσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όπου ο δήμος μπορεί α) να παρέχει διευκόλυνση στη μετακίνηση των αθλητών, β) να ενισχύσει τις ευρηματικότητες, γ) να συντηρεί τους αθλητικούς χώρους και δ) να αξιοποιήσει-ενεργοποιήσει τον ανθρώπινο παράγοντα εντός κι εκτός δήμου». Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα δημιουργίας ενός φιλανθρωπικού ταμείου από το χώρο του αθλητισμού με έσοδα από αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών, όπου υπάρχει ανάγκη.
imeridav1
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Ευάγγελος Γραμμένος, διαφώνησε με την άποψη να υπάρχει μια ισχυρή ομάδα ανά δήμο, τονίζοντας ότι μόνο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει συμμάζεμα των σωματείων, αλλά όχι στην περιφέρεια. Ανακοίνωσε ότι αρχίζει να υλοποιείται απόφαση της ΕΠΣΜ για διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους δημάρχους για καταγραφή όλων των προβλημάτων και προέτρεψε την τοπική αυτοδιοίκηση να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών. Μίλησε ακόμα για τις παθογένειες στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς αποκάλυψε ότι μόνο 13 ενώσεις υποβάλλουν προϋπολογισμό στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, πολλές ενώσεις διεξάγουν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα χωρίς να επιβάλλεται η παρουσία γιατρού (σε αντίθεση με την ΕΠΣΜ), ενώ η χρηματοδότηση των ενώσεων γίνεται μόλις με το 25% των προστίμων που καταβάλλονται σε Πρέμιερλιγκ και Φούτμπολιγκ, καθώς το υπόλοιπο ποσό επιστρέφει πάλι στους ίδιους.
Τη ανάγκη να επιτελέσουν κοινωνικό έργο οι παράγοντες και να προστατέψουν το ευ αγωνίζεσθε οι προπονητές, προέτρεψε ο πρώην διεθνής διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος, τονίζοντας ότι η εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι άρρηκτα δεμένη με την διαιτησία. Υπερασπίστηκε μάλιστα το ρόλο του διαιτητή υποστηρίζοντας πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να επιτρέψουμε στο (διαιτητικό) λάθος να έχει ανθρώπινη υπόσταση.
imeridav6
Τα τεράστια οφέλη που προκαλεί το ποδόσφαιρο στην υγεία και την ψυχολογία, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κότογλου, φυσικοθεραπευτής ειδικός στις αθλητικές κακώσεις που συνόδεψε αθλητές της Σουηδίας σε 4 Ολυμπιακούς αγώνες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερη στη βαρύτητα που έχει η πρόληψη και οι πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους αθλητές, καθώς η οικονομική συγκυρία καθιστά πλέον υπέρογκο το κόστος αποκατάστασης κάθε τραυματισμού. Επιβράβευσε ιδιαίτερα το δήμο Βόλβης για τη διοργάνωση της 1ης Ημερίδας Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, προτρέποντας την τοπική αυτοδιοίκηση να καθιερώσει ενημερωτικές ημερίδες ως επιμορφωτικό θεσμό, πρακτική που και δεν έχει κόστος και ακολουθείται κατά κόρο στην Βόρεια Ευρώπη με πολλαπλά οφέλη.
Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Γεώργιος Βλαχούδης παραδέχθηκε ότι δεν έχουμε ακόμα ωριμάσει σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και προέτρεψε παίκτες, προπονητές, παράγοντες και γονείς να εκπαιδευτούν ώστε να αντιμετωπίζουν εξίσου σωστά τη νίκη και την ήττα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εσωτερικό πρωτάθλημα των ακαδημιών στο δήμο Βόλβης, ζητώντας όμως πιο ενεργό συμμετοχή από τους γονείς των μικρών αθλητών.
imeridav8
Στο τέλος της ημερίδας, βραβεύτηκαν ο Μέγας Αλέξανδρός Νέας Απολλωνίας για την άνοδο του στην Α’ κατηγορία, ο Βρασίδας Βρασνών για την άνοδο στη Β΄ κατηγορία και ο κωφός ποδοσφαιριστής Βασίλης Δημούδης, που παίζει επί 27 χρόνια ποδόσφαιρο, φορώντας μάλιστα και τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κωφών.
Εκπρόσωποι ερασιτεχνικών σωματείων του δήμου Βόλβης, στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν κυρίως να βελτιωθούν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στο δημοτικό στάδιο Σταυρού, χαρακτηρίζοντας το επικίνδυνο για την υγεία των ποδοσφαιριστών . Απαντώντας ο δήμαρχος Βόλβης τόνισε η κακή οικονομική συγκυρία επιβάλει να μπουν προτεραιότητες στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τα σχολεία, η αγροτική-τοπική οδοποιία, η καθαριότητα και φυσικά οι υποδομές στις οποίες περιλαμβάνονται και αθλητικές εγκαταστάσεις.
imeridav96
Ευχαριστούμε για την δημοσίευση
Εκ του Δήμου Βόλβης

Δεν υπάρχουν σχόλια: