Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Aγώνες.. χωρίς φανατισμούς.

Απόκριες με παιχνίδια στα γήπεδα μας...
http://www.volvinews.gr/index.php/2012-01-13-08-43-32/248-agones1
 Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα....
vrasidas7
Μια φωτογραφία... Χίλιες και μία λέξεις
Από την Κυριακή το βράδυ ήθελα να γράψω δύο αφιερώματα, ένα για την μεγάλη εμφάνιση του Ηρακλή Μοδίου και ένα για τον αγώνα Άρη Ξηροποτάμου με τον Βρασίδα.Τα Καρναβάλια όμως και οι εκδηλώσεις, δεν άφησαν χρόνο σε κανέναν μας. Για τα παιδιά του Μοδίου θα γράψω την Τρίτη ίσως. Για το παιχνίδι του Ξηροπόταμου όμως, σαν ένα κομάτι μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, θα ήθελα να πω δυό λόγια.

Νοέμβριος του 1984 στο γήπεδο του Απόλλων Απολλωνίας. Πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτές τις σειρές ήσασταν αγέννητοι τότε. Ο Βρασίδας του ''Δάσκαλου'', του Κουτούπα, του αείμνηστου Γούτα, του ''μπέμπη'' τότε Νικούδη του ''Νταλάρα'' και των άλλων παιδιών, Δαβέτης, Σωκράτης, Παπαγεράς, Χαλκιάς, είναι επικεφαλής της βαθμολογίας. Ο Απόλλων του Μουλαδάκη, του Νεοχωρίτη, του Καράβατου, του Τσαβδάρη, του Τεκερή, του Τσολάκη, του Νίκου του Χουβαρδά, είναι δεύτερος και χρειάζεται τους βαθμούς για να περάσει πρώτος. Ντέρμπυ με όλη την σημασία της λέξης. Το γήπεδο ξεχείλισε από κόσμο. Μέχρι και ο μισός Σταυρός ήταν εκεί, στο πλευρό του Βρασίδα. Τα Βρασνά ζωγράφιζαν τότε. Απίστευτη ομάδα, απίστευτη γενιά παικτών. Στο ημίχρονο μας κέρδιζαν 1-2. Στα αποδητύρια οι φωνές σου έσπαγαν τα τύμπανα. Πλάκωσαν οι ''θεριακλήδες'' του χωριού και μας ''ντοπάριζαν'' με τις προτροπές εκείνες που μόνο ανόητοι και όσοι δεν έχουν παίξει μπάλλα μπορούν να λένε. ''Σπάστε τους τα πόδια'' - ''από δω να μη φύγει κανείς τους όρθιος'' . Δεν έχω νιώσει πιο άσχημα στα όσα χρόνια έπαιξα ποδόσφαιρο. Πάντα λίγοι βλάκες αρκούν για να καταστρέψουν ότι όμορφο προσπαθεί να πετύχει κάθε ομάδα. Να χτυπήσουμε ποιούς; Τους συμμαθητές, τους φίλους μας; Παιδιά που όπως και εμείς αγωνίζονται για το κέφι τους, ερασιτεχνικά; Και όλα αυτά γιατί; Επειδή είναι καλύτεροι; Επειδή είναι πρώτοι; Αυτό που ''θέλω'' με αυτό που κάνω για να το ''πετύχω'' έχει τεράστια διαφορά. ''Χτυπάτε τον δάσκαλο, αυτός αλωνίζει, άμα βγεί αυτός θα τους κερδίσουμε'' , οι προτροπές συνεχίζονταν από τους ίδιους ανθρώπους και στο δεύτερο μέρος. Ο εμβληματικός αρχηγός του Απόλλωνα, ο Τάκης ο Μουλαδάκης είπε μονάχα μία κουβέντα: Όποιος χτυπήσει αντίπαλο, να μην ξαναπατήσει εδώ πέρα, εγώ μιλάω! Τα παιδιά του Απόλλωνα, δεν άγγιξαν ούτε μύγα. Ο δάσκαλος και ο Κουτούπας μας διέλυσαν. Το παιχνίδι τελείωσε με θρίαμβο του Βρασίδα και χωρίς το παραμικρό παράπονο από κανέναν.
Τι θα γίνονταν αν δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία εκείνη ο αρχηγός; Πόσοι θα υπέκυπταν στο να γίνουν αρεστοί στην εξέδρα και στους ''φανατισμένους'' μερακλήδες; Ποιού παιδιού τα πόδια θα μαζεύαμε και για ποιόν ''υψίστης εθνικής σημασίας'' λόγο; Για το τίποτα. Για το κέφι ορισμένων άσχετων. Για την καφρίλα του να νικήσουμε, να σκίσουμε τον πρωτοπόρο. Όλα για το τίποτα απολύτως, λες και δεν είχε άλλα παιχνίδια για να κερδίσουν και να πάρουν το πρωτάθλημα τα Βρασνά, όπως και έγινε άλλωστε τότε
 Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
Τα γράφω όλα αυτά μόνο και μόνο γιατί τρελλαίνομαι στην σκέψη πως μπορεί να παρασυρθεί οποιοδήποτε παιδί και να χτυπήσει αντίπαλό του, μόνο και μόνο επειδή έτσι θα γίνει ο ''ήρωας'' της κερκίδας. Τα γράφω γιατί και σήμερα ο Βρασίδας είναι επικεφαλής στην βαθμολογία και όλοι τον κυνηγούν να τον κερδίσουν. Και καλά κάνουν. Μέχρι εδώ όμως. Τα πρωταθλήματα δεν χαρίζονται σε κανέναν και ας ιδρώσει να τα κερδίσει. Σήμερα ο Βρασίδας, αύριο κάποιος άλλος και πάει λέγοντας. Αν φτάνουμε όμως στο σημείο να φανατίζουμε πιτσιρικάδες τότε το πράγμα χαλάει άσχημα. Και πάντα το κακό το προκαλούν λίγοι και κακοί, συνήθως αυτοί που έρχονται στο γήπεδο μόνο τις Κυριακές για να ξεσπάσουν από άλλα προβλήματα που τους φταίνε. Μέσα στο γήπεδο τα παιδιά θα τα βρουν μια χαρά και τελειώνοντας τα παιχνίδια θα δώσουν τα χέρια. Μέσα στο παιχνίδι είναι και η ένταση και το πάθος και τα νεύρα. Και πάντοτε υπάρχουν οι ψύχραμοι και οι έμπειροι που κρατάνε τον σεβασμό στον αντίπαλο και το ''ευ αγωνίζεσθαι'' ψηλά. Οι ερασιτέχνες τα βρίσκουν μεταξύ τους πάντα. Δεν τους χωρίζουν πριμ και συμβόλαια εκατομμυρίων. Με τους ανεγκέφαλους απ΄έξω τι κάνουμε πέστε μου.
Γνωρίζουμε και σεβόμαστε απόλυτα τον αγώνα και τις προσπάθειες του προέδρου του Ξηροποτάμου κ. Μπλέτσα και όλων των παιδιών της ομάδας. Είναι τιμή τους και καμάρι τους και είμαστε μαζί τους στην προσπάθειά τους αυτή. Μέχρι εκεί όμως. Γιατί αφήνουν ομως αυτήν την τεράστια και ηρωική θα λέγαμε προσπάθεια βορά στις ορέξεις ορισμένων που φανατίζουν; Και μάλιστα όταν η ομάδα έχει μερικά από τα καλύτερα παιδιά που υπάρχουν στην κατηγορία; Η ιστορία κάθε ομάδας λάμπει όταν δεν φορτώνεται τις ''ασχήμιες'' Βασιλικότερων του.. Βασιλέως. Μακάρι και για τις δύο ομάδες να αγωνίζονται του χρόνου στην Β΄κατηγορία. Χωρίς τους ανεγκέφαλους και τον φανατισμό όμως.
Κοιτάζοντας την αρχική φωτογραφία, το πρώτο που βλέπω είναι η στάση των φιλάθλων του Βρασίδα. Θεωρώ πως ακόμα και από όλα όσα έχω γνωρίσει για το ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα ήθους.Τα υπόλοιπα είναι οι χίλιες και μία λέξεις που σου λέει η ίδια η φωτογραφία...
Καλή σας μέρα και Καλές Αποκριές.
Υπάρχει μπροστά μας μία σειρά δύσκολων αγώνων ακόμα και στις τρεις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Να πάνε όλα καλά και τα παιχνίδια να τελειώνουν με τους ποδοσφαιριστές άθικτους. Αυτοί είναι το πολυτιμότερο ''κεφάλαιο'' όλων. Όλα τα παιδιά. Κάθε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής είναι ήρωας και το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Αυτούς όσο μπορούμε θα τους προστατεύουμε από ανεγκέφαλους και φανατισμένους!
ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 6ος ΟΜΙΛΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ) (18η αγωνιστική)
Μ.Αλέξ. Νέας Απολλωνίας - ΑΕ Κορώνειας
Γήπεδο: Νέας Απολλωνίας - Ώρα: 15.30 - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Χαραλάμπους Χαράλαμπος
logo aetos
Αετός Ανω Σταυρού - Εθνικός Λαγυνών
Γήπεδο: Σταυρού - Ώρα: 15.30 - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Λαζαρίδης Κωνσταντίνος
Μελισσουργός - ΠΑΟΚ Σταυρού
Γήπεδο: Μελισσουργού - Ώρα: 15.30 - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Μαυρόπετρος Γεώργιος
iraklislogo
Ηρακλής Μοδίου - Φοίνικας Σχολαρίου
Γήπεδο: Μαδύτου - Ώρα: 15.30
Παρατηρητής: Παπατζίκος Ιωάννης - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Κελεσίδης Βίκτωρ
Πρόοδος Αδάμ - Μ.Αλέξ.Νυμφόπετρας
Γήπεδο: Αδάμ - Ώρα: 15.30
Παρατηρητής: Δολμάς Γιώργος - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Πολύδωρας Νικόλαος
Γ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 4ος ΟΜΙΛΟΣ (11η αγωνιστική - ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ)
ΑΠΣ Σοχού - Δόξα Μαυρούδας
Γήπεδο: Σοχού - Ώρα: 15.30 - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Αποστόλου Χρήστος
flogakokalou
Φλόγα Κοκκαλούς - Βρασίδας Βρασνών
Γήπεδο: Απολλωνίας - Ώρα: 15.30 - Υπεύθυνος Α' βοηθειών: Χοροζόγλου Γεώργιος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: