Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2011

Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2010
Αριθ. Πρωτ. – 2461 --
                                                                         
Προς
Όλα  τα σωματεία της δύναμής της

ΘΕΜΑ:            Τροποποίηση και συμπλήρωση του άρθρου 24 της προκήρυξης πρωταθλημάτων αγωνιστικής περιόδου 2010 - 2011

Κύριε Πρόεδρε,
            Σας γνωρίζουμε ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στη συνεδρίασή του της 2.9.2010, έγινε η παρακάτω τροποποίηση και συμπλήρωση στην προκήρυξη πρωταθλημάτων περιόδου 2010 - 2011 :

ΑΡΘΡΟ 24ο:               ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ
- ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ, ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

            Ισχύουν γενικά όσα καθορίζονται στα άρθρα 20 και 27 του Κ.Α.Π. Ειδικότερα:

  1.    Α1   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
           
            Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε έναν (1) όμιλο των 17 ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
Α.         Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος)  και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
            Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από τη 1η θέση μέχρι και τη 17η  θέση (κανονική περίοδος).
Η  πρωταθλήτρια ομάδα ανέρχεται απευθείας στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012.
Β.        Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play-offs)  για την άνοδό τους στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

            Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η και την 4η θέση, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε  απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν την 6η και την 5η θέση και έτσι θα προκύψουν τα ζεύγη 3 - 6 και 4 - 5.
            Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.

Β’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

            Συμμετέχουν οι δύο (2) νικήτριες ομάδες της προηγούμενης (α’) φάσης των play - offs. Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Η νικήτρια ομάδα συμμετέχει στην επόμενη φάση των play - offs.


--  //  --
--  2  --

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY-OFFS (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ) ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

            Συμμετέχουν η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play - offs.
            Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Αν ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εντός έδρας, τότε ανέρχεται απευθείας στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
            Εφόσον, όμως, ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κλπ.), σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ. 
            Η νικήτρια ομάδα, αυτής της φάσης, ανέρχεται απευθείας στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.

Γ.         Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο (2) τελευταίες θέσεις, δηλαδή τη 16η και τη 17η θέση θα υποβιβαστούν απευθείας στην Α’ κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από τη 10η μέχρι και τη 15η, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play - out) στην Α’ Ερασ. κατηγορία της επόμενης περιόδου 2011 - 2012 με τον παρακάτω τρόπο:
            Οι ομάδες που θα καταβάλουν τη 10η, την 11η και τη 12η θέση, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν τη 15η, τη 14η και τη 13η θέση και θα προκύψουν τα ζεύγη 10 – 15, 11 – 14 και 12 – 13.
            Οι ηττημένες  ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) υποβιβάζονται στην Α’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012, εκτός αν ηττημένη ομάδα είναι αυτή που κατέλαβε τη 10η, την  11η ή τη 12η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, οπότε θα γίνει και δεύτερος αγώνας, σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την επιτροπή πρωταθλημάτων και η ηττημένη ομάδα (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κλπ.) θα υποβιβαστεί στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
            Οι τρεις (3) νικήτριες ομάδες, της παραπάνω διαδικασίας των play - outs, παραμένουν στην Α1 Ερασ. Κατηγορία και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2011 - 2012.
Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012 θα υποβιβαστούν συνολικά πέντε (5) ομάδες (δύο (2) απευθείας και τρεις (3) με τη διαδικασία των play - outs).

 2.     Α΄   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
           
            Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε τέσσερις (4) ομίλους, δύο (2) ομίλους των 13 ομάδων και δύο (2) ομίλους των 12 ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
            Α.         Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
            Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι και 12 (κανονική περίοδος) ή από 1 μέχρι και 13 (κανονική περίοδος).
            Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχεται (απευθείας) στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
           
Β.        Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:




 --  //  --
--  3  --

Α΄  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

            Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η και την 4η θέση στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν την 6η και την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και έτσι θα προκύψουν σε κάθε όμιλο τα ζεύγη 3 - 6 και 4 - 5.
            Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.

Β’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

Οι νικήτριες ομάδες, της προηγούμενης (α’)  φάσης των play-offs, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα. Έτσι, θα προκύψουν τέσσερα (4) ζεύγη των (3 - 6) - (4 - 5).
Γηπεδούχες ομάδες, σε κάθε ζεύγος, θα είναι αυτές που κατέλαβαν την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play-offs.

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS

Συμμετέχουν η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση, στον όμιλό της, στην κανονική περίοδο και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play-offs του ιδίου ομίλου.
Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Eφόσον, όμως, ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κ.λ.π.),  σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω αγώνων θα προκύψουν τέσσερις (4) νικήτριες ομάδες.

Δ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)

Οι τέσσερις (4) νικήτριες ομάδες της προηγούμενης φάσης θα συμμετέχουν στην τελική φάση και ύστερα από δημόσια κλήρωση θα προκύψουν δύο (2) ζευγάρια τα οποία θα αγωνιστούν σε αγώνες νοκ άουτ και σε ουδέτερα γήπεδα που θα οριστούν από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω αγώνων θα προκύψουν δύο (2) νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα ανέλθουν στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2011 - 2012.
Έτσι, θα ανέλθουν συνολικά έξι (6) ομάδες (τέσσερις (4) πρωταθλήτριες των ομίλων και δύο (2) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs) στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011-2012.

Γ.         Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, δηλαδή τη 12η  και τη 13η θέση σε όμιλο 12 ή 13 ομάδων, θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Ερασ. Κατηγορία  για την περίοδο 2011 - 2012.

Δ.        Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο (2) θέσεις, κατά σειρά, πριν από την  τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία με τον παρακάτω τρόπο:
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον ίδιο όμιλο. Έτσι, θα προκύψουν σε κάθε όμιλο των 13 ομάδων το ζεύγος 11 - 12.



--  //  --
--  4  --

            Οι ηττημένες ομάδες των παραπάνω  ζευγών  (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) υποβιβάζονται στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Αν, όμως,  ηττημένες ομάδες των παραπάνω ζευγών είναι οι γηπεδούχες,  δηλαδή αυτές που κατέλαβαν την 11η θέση, τότε θα γίνει και δεύτερος αγώνας, σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από  την Επιτροπή Πρωταθλήματος και η ηττημένη ομάδα (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κ.λ.π.) θα υποβιβαστεί στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Έτσι, στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012 θα υποβιβαστούν συνολικά οκτώ (8) ομάδες (τέσσερις (4) τελευταίες των ομίλων και τέσσερις (4) με τη διαδικασία των play - outς).
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στους άλλους ομίλους των 12 ομάδων.


 3.     Β΄   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
         
                        Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε επτά (7) ομίλους, τρεις (3) ομίλους των 13 ομάδων, δύο (2) ομίλους των δώδεκα (12) ομάδων και δύο (2) ομίλους των έντεκα (11) ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
            Α.         Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
            Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι και 11 (κανονική περίοδος) ή από 1 μέχρι και 12 (κανονική περίοδος) ή από 1 μέχρι και 13 (κανονική περίοδος).
            Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχεται (απευθείας) στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.

            Β.        Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α΄  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

            Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η και την 4η θέση στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν την 6η και την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και έτσι θα προκύψουν σε κάθε όμιλο τα ζεύγη 3 - 6 και 4 - 5.
            Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.

Β’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

Οι νικήτριες ομάδες, της προηγούμενης (α’)  φάσης των play-offs, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα. Έτσι, θα προκύψουν επτά (7) ζεύγη των (3 - 6) - (4 - 5).
Γηπεδούχες ομάδες, σε κάθε ζεύγος, θα είναι αυτές που κατέλαβαν την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play-offs.







--  //  --
--  5  --

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS

Συμμετέχουν η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση, στον όμιλό της, στην κανονική περίοδο και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play-offs του ιδίου ομίλου.
Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Eφόσον, όμως, ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κ.λ.π.),  σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..
Οι επτά (7) νικήτριες ομάδες, αυτής της φάσης, θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2011 - 2012.

Έτσι, θα ανέλθουν συνολικά δεκατέσσερις (14) ομάδες (επτά (7) πρωταθλήτριες των ομίλων και επτά (7) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs) στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011-2012.

Γ.         Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, δηλαδή την 11η ή τη 12η  ή τη 13η θέση σε όμιλο των 11 ή 12 ή 13 ομάδων, θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Ερασ. Κατηγορία  για την περίοδο 2011 - 2012.

Δ.        Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο (2) θέσεις, κατά σειρά, πριν από την  τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία με τον παρακάτω τρόπο:
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον ίδιο όμιλο. Έτσι, θα προκύψουν σε κάθε όμιλο για παράδειγμα των 12 ομάδων το ζεύγος 10 - 11.
            Οι ηττημένες ομάδες των παραπάνω  ζευγών  (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) υποβιβάζονται στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Αν, όμως,  ηττημένες ομάδες των παραπάνω ζευγών είναι οι γηπεδούχες,  δηλαδή αυτές που κατέλαβαν τη 10η θέση, τότε θα γίνει και δεύτερος αγώνας, σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από  την Επιτροπή Πρωταθλήματος και η ηττημένη ομάδα (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κ.λ.π.) θα υποβιβαστεί στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Έτσι, στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012 θα υποβιβαστούν συνολικά δεκατέσσερις (14) ομάδες (επτά (7) τελευταίες των ομίλων και επτά (7) με τη διαδικασία των play - outς).
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στους άλλους ομίλους των 11 ή 13 ομάδων.

Συμπληρώνεται η παράγραφος 4 του άρθρου 24 (προβιβασμός ομάδων Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία) ως εξής:

 4.     Γ΄   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
           
            Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε τέσσερις (4) ομίλους, δύο (2) ομίλους των έντεκα (11) ομάδων και σε δύο (2) ομίλους των δώδεκα (12) ομάδων (σύνολο 46 ομάδες), με τον παρακάτω τρόπο:
Α.         Ολοκληρώνονται οι αγώνες και στους τέσσερις ομίλους (α’ και β’ γύρος) και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ιδίου ομίλου),  προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.



 --  //  --
--  6  --

Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από την 1η μέχρι την 11η  ή  12η θέση (κανονική περίοδος).
Β.        Από όλους τους ομίλους μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου (α’ και β’ γύρος), η πρωταθλήτρια και η δευτεραθλήτρια ομάδα θα ανέλθουν απευθείας στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012.
Επίσης, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 3η μέχρι και την 6η θέση στην κανονική περίοδο θα συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play-offs) στην ανώτερη (Β’) κατηγορία ως εξής:

Α’ ΦΑΣΗ  PLAY-OFFS

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και την 4η θέση σ’ όλους τους ομίλους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και  την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και θα προκύψουν, δηλαδή,  τα ζεύγη 3 - 6  και 4 - 5.
Εφόσον, σ’ αυτούς τους αγώνες (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) νικήτριες ανακηρυχθούν οι ομάδες που αγωνίστηκαν στην έδρα τους, αυτές ανέρχονται στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία.
            Αν όμως, νικήτριες ανακηρυχθούν οι ομάδες που αγωνίστηκαν εκτός έδρας θα γίνουν και δεύτεροι αγώνες, σε ουδέτερα γήπεδα, που θα οριστούν από την αρμόδια Επιτροπή Πρωταθλήματος και οι νικητές (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κλπ.) θα ανέλθουν στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Γ.         Έτσι, ανέρχονται στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012 συνολικά δεκαέξι (16) ομάδες, τέσσερις (4) πρωταθλήτριες, τέσσερις (4) δευτεραθλήτριες και οκτώ (8) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs.

Δ.        Όλα τα σωματεία της ΕΠΣ Μακεδονίας αγωνίζονται με όποιους ποδοσφαιριστές της δύναμής τους επιθυμούν, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις ηλικίες.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Της Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
























                                    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2010

Αριθ. Πρωτ. -- 1754  --


Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ   ΠΕΡΙΟΔΟΥ  2010 - 2011


             
            Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, έχοντας υπόψη:
1.-        την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία,
2.-        το Καταστατικό της,
3.-        τους  Κανόνες του Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου  και  τον  Κανονισμό  Αγώνων 
Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα,
4.-        τους βαθμολογικούς πίνακες των τεσσάρων  κατηγοριών Α1, Α’, Β’ και Γ’ μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων περιόδου 2009 -  2010  και
5.-        την από  30.6.2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της,

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι


τους αγώνες πρωταθλημάτων Α1, Α’, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2009 - 2010 που για τη διεξαγωγή τους ισχύουν οι παρακάτω όροι:


ΑΡΘΡΟ  1ο:              ΔΗΛΩΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1.         α) Τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στα παραπάνω πρωταθλήματα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν συμπληρωμένη με όλα τα ζητούμενα στοιχεία, την έντυπη δήλωση συμμετοχής που τους δίνεται με μέριμνα της Ε.Π.Σ.Μ., στις παρακάτω ημερομηνίες:
·       Τα σωματεία της Α1 και Α’ Ερασ. κατηγορίας το αργότερο μέχρι 2.8.2010
·       Τα σωματεία της Β΄ και Γ’ Ερασ. κατηγορίας το αργότερο μέχρι 18.8.2010
            β) Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής πρέπει να καταβληθεί στην Ε.Π.Σ.Μ. ως ετήσια συνδρομή του σωματείου και ως δικαίωμα συμμετοχής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα συνολικά το ποσό των 300,00 ΕΥΡΩ για την Α1 Ερασιτεχνική, των 250,00 ΕΥΡΩ για την Α’ Ερασιτεχνική, των 200,00 ΕΥΡΩ για τη Β’ Ερασιτεχνική και των 180,00 ΕΥΡΩ για τη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.
            γ) Τα σωματεία με την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωμένα να τακτοποιήσουν κάθε οικονομική εκκρεμότητα με την ΄Ενωση από τυχόν οφειλές τους, σύμφωνα με το άρθρο 21, παράγρ. 7 του Κ.Α.Π..
            δ) Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης.




--  //  --


--  2  --

2.         Η μη συμμόρφωση σωματείου με τις παραπάνω υποχρεώσεις του άρθρου 1 (παράγρ. α΄, β΄, γ΄ και δ΄), όπως και η αποδοχή των όρων της προκήρυξης με επιφύλαξη, συνεπάγεται την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει το άρθρο 7 του Κ.Α.Π. (αποκλεισμός και υποβιβασμός του σωματείου στην αμέσως κατώτερη κατηγορία).

ΑΡΘΡΟ  2ο:              ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

1.         Στους αγώνες που παραπάνω προκηρύσσονται συμμετέχουν όσα σωματεία δικαιούνται, κατά κατηγορία, σύμφωνα με την προκήρυξη και τους πίνακες με την τελική βαθμολογική κατάταξη των σωματείων της περασμένης περιόδου 2009 - 2010.

2.         Για νέα σωματεία που θα προέλθουν από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων σωματείων και των οποίων η διαδικασία αναγνώρισης από την Ε.Π.Ο. δεν θα έχει συμπληρωθεί μέχρι τις 18.8.2010, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται μέχρι την προηγούμενη από την ημέρα κλήρωσης των αγώνων της κατηγορίας στην οποία δικαιούται (κατά το άρθρο 27, παράγρ. 4) να συμμετάσχει το σωματείο που προήλθε από τη συγχώνευση.

3.         Δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας έχει και κάθε νεοσύστατο σωματείο, εφόσον πληρούνται οι σχετικές περιοριστικές προϋποθέσεις που έχει θέσει το διοικητικό συμβούλιο με σχετική απόφασή του,  έχει καταθέσει τη δήλωση συμμετοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και έχει ολοκληρωθεί κάθε σχετική διαδικασία με την Ε.Π.Ο. και την Ε.Π.Σ.Μ. μέχρι την προηγούμενη από την ημέρα κλήρωσης των αγώνων της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

4.         Ειδικά για τη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία, εφόσον υπάρξει ικανός αριθμός ομάδων που θα εκδηλώσουν σχετική επιθυμία με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής, μπορεί να δημιουργηθεί όμιλος (ή όμιλοι) «Δευτέρων Ομάδων», με συμμετοχή ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως  ηλικίας και με την προϋπόθεση ότι δεν αγωνίστηκαν στο τμήμα ανδρών πριν από 24 ώρες.
Οι ομάδες που συμμετέχουν κανονικά στα πρωταθλήματα ανδρών της Α1, Α’, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν στην Ένωση παράβολο συμμετοχής.  Σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα  «Δεύτερων ομάδων», χωρίς να συμμετέχουν σε άλλη κατηγορία πρωταθλήματος ανδρών,  μαζί με τη δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα αυτό, πρέπει να  καταβάλουν ως ετήσια συνδρομή και ως δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 180,00 euro.
5.         Η συγκρότηση των ομίλων γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Μ.


ΑΡΘΡΟ  3ο:               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

            Ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων ορίζεται το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Σεπτεμβρίου 2010 για την Α1 Ερασ. Κατηγορία, το Σαββατοκύριακο 18 – 19 Σεπτεμβρίου  2010 για την Α’ Ερασ. Κατηγορία, το Σαββατοκύριακο 25 - 26 Σεπτεμβρίου 2010 για τη Β’ Ερασ. Κατηγορία, το Σαββατοκύριακο 2 - 3 Οκτωβρίου 2010 για τη Γ’ Ερασ. Κατηγορία και το Σαββατοκύριακο 2 - 3 Οκτωβρίου 2010 ή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010 για το πρωτάθλημα «Δευτέρων Ομάδων».  Η Ε.Π.Σ.Μ. διατηρεί το δικαίωμα μετάθεσης των παραπάνω ημερομηνιών εφόσον κρίνει ότι το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι.






--  //  --



--  3  --


ΑΡΘΡΟ  4ο:              ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ  - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 8 του Κ.Α.Π.  Ειδικότερα:

1.         Τα γήπεδα των αγώνων  θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ. κατά τον καταρτισμό του εβδομαδιαίου προγράμματος των αγώνων. Τα σωματεία αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στα άρθρα 8 και 9 του Κ.Α.Π. (ετοιμασία γηπέδου κλπ.) και υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπουν τα παραπάνω άρθρα σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν με αυτές.

2.         Όλα τα σωματεία οφείλουν υποχρεωτικά, να δηλώσουν ως  έδρα τους  γήπεδο με φυσικό ή πλαστικό χλοοτάπητα. Σε περίπτωση ενδεχόμενης αδυναμίας εξασφάλισης γηπέδου με φυσικό ή πλαστικό χλοοτάπητα, το σωματείο έχει την υποχρέωση να δεχθεί ως έδρα του το γήπεδο που θα ορίσει η αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος.

3.         Σωματεία που τα γήπεδά τους κατά την έναρξη του πρωταθλήματος όπου μετέχουν, δεν πληρούν τους όρους που προβλέπουν οι κανόνες του παιχνιδιού, μπορούν να δηλώσουν προσωρινή γηπεδότητα σε άλλο γήπεδο, προσκομίζοντας σχετικό έγγραφο από τον αρμόδιο φορέα που να την παραχωρεί. Διατηρούν, όμως, το δικαίωμα, όταν ετοιμαστούν τα γήπεδά τους, να ζητήσουν με έγγραφο από την Ένωση τον έλεγχο, την έγκριση και τη χρησιμοποίηση του δικού τους γηπέδου.

4.         Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την υποχρέωση των σωματείων που διαθέτουν ιδιόκτητο ή ιδιόχρηστο γήπεδο, να θέτουν αυτό και τις εγκαταστάσεις του απρόσκοπτα και αναντίρρητα στη διάθεση της Ένωσης για ορισμό αγώνων της αρμοδιότητάς της. Σε αντίθετη περίπτωση, πέρα από την επιβολή χρηματικής ποινής που προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του Κ.Α.Π., η Ένωση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού του γηπέδου και μη ορισμού αγώνων σ’ αυτό, ακόμη και για το ίδιο το γηπεδούχο σωματείο.

5.         Δικαίωμα για αίτηση αλλαγής τέλεσης αγώνα (ημέρα και ώρα διεξαγωγής) έχει κατά προτεραιότητα μόνον το γηπεδούχο (κατά το αγωνιστικό πρόγραμμα) σωματείο, χωρίς να αποκλείεται κατάθεση σχετικού αιτήματος και από το φιλοξενούμενο σωματείο.
 Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί με έγγραφο που θα κατατίθεται στην Ένωση το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μέρα τέλεσης του αγώνα και να αιτιολογείται σ΄ αυτήν ο λόγος που ζητείται η αλλαγή. Ιδιαίτερα εφιστάται η πρόνοια των σωματείων στην τήρηση της παραπάνω προθεσμίας, ώστε να υπάρχει χρονική ευχέρεια για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η Ένωση θα κρίνει βάσιμους τους λόγους που επικαλούνται και εφόσον βέβαια θα υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει η ρύθμιση που ζητείται.

6.         Σε περίπτωση αγώνων κατάταξης (π.χ. ισοβαθμία ομάδων κλπ.) θα ορίζονται κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης γήπεδα ουδέτερα που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγυήσεις (ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή, απόσταση, χωρητικότητα κλπ.) και θα εξασφαλίζουν, κατά το δυνατό, ίσους όρους για  τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Ακόμη, κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης και εφόσον το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι (χωρητικότητα γηπέδου, συνθήκες ασφάλειας κλπ.), μπορεί να ορισθεί ένα και μόνο γήπεδο όπου θα γίνουν όλοι οι αγώνες κατάταξης.







--  //  --


--  4  --


7.         Σε περίπτωση επιβολής σε σωματείο ποινής στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του, το γήπεδο για τη διεξαγωγή των αγώνων του (όταν είναι γηπεδούχο), στο διάστημα που εκτίεται αυτή η ποινή, θα ορίζεται κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης και σε απόσταση 10  χιλιομέτρων, τουλάχιστον, από την έδρα του τιμωρημένου σωματείου με μέριμνα, κατά το δυνατό, το άλλο σωματείο να μη μετακινείται σε πιο μεγάλη απόσταση από αυτήν που θα μετακινούνταν, αν δεν μεσολαβούσε η τιμωρία του γηπέδου. Και σε αυτή την περίπτωση, το γηπεδούχο (τιμωρημένο) σωματείο έχει τις υποχρεώσεις των άρθρων 8 και 9 του Κ.Α.Π. (ετοιμασία γηπέδου κλπ.).

8.         Σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης γηπέδου κατά τα παραπάνω, το σωματείο έχει την υποχρέωση να δεχτεί ως έδρα του το γήπεδο που θα ορίσει η Ένωση, οπότε αποκτά την ιδιότητα του γηπεδούχου και έχει όλες γενικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα.

9.         Απαγορεύεται η τέλεση οποιουδήποτε ανεπίσημου αγώνα πριν από τους προγραμματισμένους αγώνες των διαφόρων πρωταθλημάτων της Ένωσης. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η  Ένωση μπορεί να το επιτρέψει, ύστερα από σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων και εφόσον κατά την κρίση της δεν παρακωλύεται η ομαλή τέλεση του επίσημου αγώνα.

10.       Για κάθε γήπεδο μόνο τέσσερα (4) σωματεία θα χαρακτηρίζονται γηπεδούχα και θα γίνονται δεκτά έγγραφα γηπεδότητας από την αρχή ή τον αρμόδιο φορέα που το παραχωρεί και θα καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας στη χρήση του. Τα υπόλοιπα σωματεία, έστω και αν προσκομίσουν έγγραφο, δεν θα χαρακτηριστούν γηπεδούχα για το γήπεδο αυτό. Πάντως, η Ένωση θα μεριμνά ώστε, αν υπάρχει ευχέρεια, να ορίζει τους αγώνες και των σωματείων αυτών στο γήπεδο που δήλωσαν προτίμηση. Για γήπεδα που αγωνίζονται σωματεία της Δ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας (αρμοδιότητας Ε.Π.Ο.), μόνο δύο (2) σωματεία θα αναγνωρίζονται σαν γηπεδούχα για τα πρωταθλήματα αρμοδιότητας της Ε.Π.Σ.Μ. .

11.  Κατά τη διάρκεια τέλεσης των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες υποχρεούνται να κάθονται στους πάγκους των φιλοξενούμενων σωματείων, σαν ένδειξη καλής φιλοξενίας και ανάδειξης του «ευ αγωνίζεσθαι» από τα διαγωνιζόμενα σωματεία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του γηπεδούχου σωματείου με την παραπάνω διάταξη θα επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα.

12.       Η διοργανώτρια των αγώνων, για τις ανάγκες συμβάσεων χορηγίας που υπογράφει, δικαιούται ηχητικού και οπτικού διαφημιστικού χρόνου 4 εν συνόλω λεπτών προ και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα. Δικαιούται επίσης χρήσης 3 διαφημιστικών πινακίδων στα γήπεδα τέλεσης των αγώνων.




ΑΡΘΡΟ  5ο:              ΓΗΠΕΔΟ  ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 9 του Κ.Α.Π.
            Τονίζεται ότι η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας, έχει το δικαίωμα να διατυπώσει σχετική ένσταση πριν από την έναρξη του αγώνα. Η ένσταση πρέπει να καταχωρισθεί υποχρεωτικά στο φύλλο αγώνα.





-- // --




--  5  --


ΑΡΘΡΟ 6ο:               ΓΗΠΕΔΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 10 του Κ.Α.Π.
            Επισημαίνεται ότι για τη δυνατότητα διεξαγωγής ή συνέχισης ενός αγώνα από άποψη καταλληλότητας ή όχι του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, οι δε ομάδες έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του χωρίς να δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση.
            Η ΄Ενωση διατηρεί το δικαίωμα να αναβάλει τους αγώνες όλων των κατηγοριών ή μερικών ομίλων (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή των ομάδων που ανήκουν σ΄ αυτούς) ή μεμονωμένων αγώνων αν εκτιμήσει ότι λόγω έκτακτων συνθηκών (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διακοπή συγκοινωνιών κλπ.) διαγράφεται σαφής κίνδυνος  να μη διεξαχθούν οι αγώνες και προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα μετακίνησης σωματείων, διαιτητών κλπ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωστοποιηθεί  στα σωματεία η σχετική απόφαση αναβολής των αγώνων τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα των αγώνων.




ΑΡΘΡΟ  7ο:              ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΩΝΩΝ  -
                                    ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
           
            Ισχύουν όσα καθορίζουν τα άρθρα 11 και 22 του Κ.Α.Π. και ειδικότερα:
1.         Το ετήσιο πρόγραμμα των αγώνων, ύστερα από δημόσια κλήρωση, θα κοινοποιηθεί με έγγραφο σε όλα τα σωματεία που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα.
2.         Τα σωματεία θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα των αγώνων κάθε  εβδομάδας (ημέρα, γήπεδο, ώρα κλπ.) από τον πίνακα ανακοινώσεων των γραφείων της Ε.Π.Σ.Μ., από τις εφημερίδες ή από την ιστοσελίδα  της Ένωσης στο διαδίκτυο (www.epsm.gr) με ευθύνη των αντιπροσώπων τους.
3.         Κάθε αλλαγή του προγράμματος, όταν κρίνεται αναγκαία από την Ένωση, θα γίνεται γνωστή στα σωματεία τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Ένωση μπορεί να αλλάζει την ώρα και το γήπεδο τέλεσης ενός αγώνα ενημερώνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους 24 ώρες πριν από την έναρξή του.
4.         Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα τους, έστω κι αν γι’ αυτήν συμφωνούν και οι δύο.
5.         Αίτημα γηπεδούχου σωματείου για ορισμό αγώνα του σε συγκεκριμένο γήπεδο, ημέρα, ώρα κλπ. πρέπει να υποβάλλεται και να αιτιολογείται με έγγραφο προς την Ε.Π.Σ.Μ., τουλάχιστον, δέκα (10) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη τέλεσή του. Η αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος κρίνει αν είναι βάσιμοι οι λόγοι που επικαλείται το σωματείο και εφικτή η ικανοποίηση του αιτήματος. Αιτήματα που υποβάλλονται προφορικά ή τηλεφωνικά δε θα συζητούνται. Εφιστάται η πρόνοια των σωματείων για την έγκαιρη υποβολή του αιτήματός τους, όπως παραπάνω ορίζεται, για να μπορεί η Ένωση να ρυθμίσει τα προβλήματα γηπέδων, έκδοσης άδειας, διαιτησίας κλπ..
6.         Οι αγώνες θα γίνονται Κυριακές (πρωί ή απόγευμα) και απόγευμα Σαββάτου. Η Ένωση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ορίζει αγώνες και τα απογεύματα Τετάρτης ή και οποιασδήποτε  άλλη ημέρα, εργάσιμη ή αργία,  αν αυτό επιβάλουν λόγοι έγκαιρης λήξης ή ομαλής διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.
7.         Ο ορισμός της ώρας έναρξης κάθε αγώνα είναι στην απόλυτη κρίση της αρμόδιας επιτροπής πρωταθλήματος. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού σωματείων, του μικρού αριθμού γηπέδων και άλλων γενικότερων υποχρεώσεών της, η Ένωση δεν δεσμεύεται από τη σειρά προτεραιότητας στη χρήση του γηπέδου ή αιτήσεις επιθυμίας σωματείων, θα μεριμνά, όμως, να τις ικανοποιεί, εφόσον της παρέχεται η ευχέρεια.



--  //  --

--  6  --

ΑΡΘΡΟ  8ο:              ΣΤΟΛΕΣ  ΟΜΑΔΩΝ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 14 του Κ.Α.Π. και ο κανόνας 4 των κανόνων του παιχνιδιού. Ειδικότερα:
1.         Ο διαιτητής ελέγχει την ορθότητα της στολής και αν διαπιστώσει ότι ποδοσφαιριστής φέρει αντικανονική στολή ή αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές ή και για τον ίδιο, διατάζει την προσωρινή απομάκρυνση του ποδοσφαιριστή, μέχρις ότου συμμορφωθεί στις υποδείξεις του. Η εκ νέου είσοδος του ποδοσφαιριστή στον αγώνα γίνεται μετά από άδεια του διαιτητή. Μη συμμόρφωση ποδοσφαιριστή στις υποδείξεις του διαιτητή για αποκατάσταση της ορθότητας της στολής του, συνεπάγεται την αποβολή του.

2.         Για τη χρήση διαφήμισης στις φανέλες των ποδοσφαιριστών ισχύουν όσα καθορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Κ.Α.Π. .

3.         Οι ομάδες έχουν υποχρέωση να μετέχουν στους αγώνες με τα χρώματα της στολής (κύριας ή εναλλακτικής) που δήλωσαν στην αρχική δήλωση συμμετοχής. Στην περίπτωση που οι διαγωνιζόμενες ομάδες έχουν στολές με τα ίδια χρώματα ή παρεμφερή, η γηπεδούχος έχει υποχρέωση να αλλάξει στολή.

4.         Σε περίπτωση ματαίωσης αγώνα, ύστερα από απόφαση του διαιτητή, λόγω άρνησης για αλλαγή στολής της ομάδας, η υπαίτια για τη ματαίωση ομάδα υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 14  του Κ.Α.Π..

ΑΡΘΡΟ  9ο:              ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΟΜΑΔΩΝ  -  ΜΠΑΛΕΣ  ΑΓΩΝΑ
- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 16 του Κ.Α.Π. Ειδικότερα:
1.         Σαν προσέλευση ομάδας νοείται η έγκαιρη παρουσίαση στο γήπεδο όλων των ποδοσφαιριστών της με πλήρη τα απαραίτητα στοιχεία (στολή, δελτία αθλητικής ιδιότητας  κλπ.)  για  τη  συμμετοχή  τους  στον  αγώνα.   Η  διαπίστωση   της έγκαιρης και κανονικής προσέλευσης των διαγωνιζόμενων ομάδων θα γίνεται προτού ο διαιτητής αποφανθεί για την κανονικότητα ή όχι του γηπέδου. Ο διαιτητής είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ακριβούς ώρας έναρξης που αναγράφεται στο φύλλο αγώνα.

2.         Αν ομάδα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδοσφαιριστές ματαιώνεται ο αγώνας, η ομάδα αυτή θεωρείται υπαίτια για τη ματαίωση και της επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 21 του Κ.Α.Π..

3.         Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την προσκόμιση στο διαιτητή ικανού αριθμού μπαλών για τη διεξαγωγή του αγώνα. Στους αγώνες κατάταξης (μπαράζ) κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει στη διάθεση του διαιτητή από την έναρξη μέχρι τη λήξη του αγώνα οκτώ (8) μπάλες κανονικές και σε καλή κατάσταση. Για τη μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί αποφασίζει ο διαιτητής.

4.         Η γηπεδούχος ομάδα πρέπει, απαραίτητα, να μεριμνεί ώστε να υπάρχει φορείο κατά τη διάρκεια του αγώνα, για τη μεταφορά των τραυματισθέντων ποδοσφαιριστών, φαρμακείο σε εμφανή σημείο των αποδυτηρίων. Επίσης πρέπει να υπάρχουν πάγκοι για τους παρατηρητές, τους υπευθύνους α’ βοηθειών και των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους.

5.         Καθεμιά από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη, κατά τη διάρκεια τέλεσης των αγώνων,  να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό και ιατρικό εξοπλισμό (ψαλίδι, ψυκτικό, γάζες κλπ.).




--  //  --
--  7  --

ΑΡΘΡΟ  10ο:                       ΑΔΥΝΑΜΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΣΕ ΑΓΩΝΑ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 17 του Κ.Α.Π.
            Επισημαίνονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 17 και 21 του Κ.Α.Π. σε περίπτωση που η αίτηση για αναβολή αγώνα δεν υποβληθεί έγκαιρα και αιτιολογημένα. Οπωσδήποτε, οι λόγοι που θα επικαλείται ένα σωματείο για να ζητήσει αναβολή αγώνα του ή να δικαιολογήσει μη κάθοδό του σ΄ αυτόν, πρέπει να συνιστούν ανώτατη βία (διακοπή συγκοινωνιών κλπ.). Επίκληση συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις (χοροί κλπ.) δεν συνιστούν, βέβαια, ανώτατη βία. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το βάσιμο των λόγων κρίνει αποκλειστικά και μόνο η αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος, τα δε σωματεία οφείλουν να συμμορφώνονται στην απόφασή της.

ΑΡΘΡΟ  11ο:                       ΜΗ  ΤΕΛΕΣΗ  Ή  ΔΙΑΚΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ  -
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ

            Για τις παρακάτω περιπτώσεις παράβασης ισχύουν όσα καθορίζουν τα άρθρα 17 και 21 του Κ.Α.Π. :
1.         Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων, προσμετράτε για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας και βαθμολογείται ως εξής:
            α) αν ο αγώνας δεν αρχίσει (μη εκπλήρωση υποχρεώσεων από μέρους της υπαίτιας ομάδας κλπ.),
            β) όταν ομάδα (ή ομάδες), δεν κατέρχεται ν’ αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.
            γ) όταν αποδειχτεί υπαίτια ομάδα (ή ομάδες), αν ο αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του.
δ) όταν ομάδα (ή ομάδες) θα αποχωρήσει από τον αγώνα μετά από την έναρξή του. Σ΄ αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στην Ένωση.

2.         Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε - χωρίς να ευθύνεται καμία από τις διαγωνιζόμενες ομάδες - και του οποίου το αποτέλεσμα ακυρώθηκε με τελεσίδικη απόφαση, επαναλαμβάνεται ή συνεχίζεται. Σ’ αυτή την περίπτωση ο αγώνας τελείται (συνεχίζεται) ή επαναλαμβάνεται μέσα σε δεκαπέντε (15) μέρες από τη μέρα του πρώτου ορισμού (περίπτωση μη τέλεσης) ή της έκδοσης της απόφασης επανάληψης ή συνέχισης (περίπτωση διακοπής).

3.         Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων (π.χ. λόγω κακών καιρικών συνθηκών, λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.) επανορίζεται  και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τη διακοπή του (π.χ. αριθμός τερμάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών).

4.         Ως προς την ισχύ του φύλλου αγώνα και όσων γράφτηκαν σ’ αυτό ισχύουν, κατά περίπτωση, όσα καθορίζονται στο άρθρο 21 του Κ.Α.Π..


ΑΡΘΡΟ  12ο:           ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ  ΟΜΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΣΗΣ                                                                           ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΤΗΣ  ΣΕ  ΑΓΩΝΑ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 36 του Κ.Α.Π.
Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί σε τρεις (3) συνολικά αγώνες της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, από δική της υπαιτιότητα, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτό, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα.



--  //  --


--  8  --

ΑΡΘΡΟ  13ο:             ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ  ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

            Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 33 του Κ.Α.Π.
Ομάδα η οποία τερματίζει στο πρωτάθλημα με παθητικό μεγαλύτερο από δέκα (10) βαθμούς, από οποιαδήποτε αιτία, υποβιβάζεται αυτοδίκαια στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα. Οι ομάδες Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας αποκλείονται από τους αγώνες του πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

ΑΡΘΡΟ  14ο:           ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ  ΑΓΩΝΑ  -  ΕΞΟΔΑ  ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

1.         Επισημαίνονται ειδικότερα οι διατάξεις, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κ.Α.Π.:
            α) Στην περίπτωση που δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει οριστεί, ούτε ο αναπληρωτής του, τότε οι δύο ομάδες έχουν υποχρέωση να υποδείξουν έναν επίσημο διαιτητή, από αυτούς που παραβρίσκονται στον αγώνα,  για να τον διευθύνει. Αν δεν συμφωνήσουν για την υπόδειξη διαιτητή, τότε με κλήρωση ορίζεται ο διαιτητής από τους δύο ή περισσότερους που τυχόν παραβρίσκονται.
            β) Αν δεν παραβρίσκεται κανένας επίσημος διαιτητής ή παραβρίσκεται μόνο ένας, αλλά δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπό του οι δύο ομάδες, τότε ο αγώνας αναβάλλεται. Αν παρόλα αυτά διεξαχθεί, θεωρείται άκυρος και επαναλαμβάνεται, εφόσον διατυπωθεί στο Φ.Α. ένσταση πριν από την έναρξή του.
            γ) Σε περίπτωση που η μία ομάδα δεν θελήσει να υποδείξει ένα διαιτητή κατά την προηγούμενη διαδικασία, τότε θα διευθύνει υποχρεωτικά τον αγώνα εκείνος που υπέδειξε η αντίπαλη ομάδα.
            δ) Καμία ένσταση δεν επιτρέπεται κατά ορισμού διαιτητή ή βοηθού διαιτητή που έγινε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 12 του Κ.Α.Π. και αν με τη νόμιμη διαδικασία δεν συμπληρωθεί η τριάδα με επίσημο διαιτητή, τότε μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας με ένα διαιτητή και ένα βοηθό ή και μόνο με ένα μόνο διαιτητή.
            ε) Οι ομάδες έχουν υποχρέωση να καταγγέλλουν αμέσως στην Ένωση τους διαιτητές που αρνήθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
2.         Όταν βάσιμοι λόγοι το επιβάλλουν (έλλειψη επαρκούς αριθμού διαθέσιμων διαιτητών), η αρμόδια Επιτροπή Διαιτησίας μπορεί να ορίσει σε αγώνες όλων των κατηγοριών, κατ’ εξαίρεση, να διευθύνει ένας διαιτητής (χωρίς βοηθούς διαιτητές).
3.         Εφόσον υπάρχει αποχή διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, μερική ή ολική ή εφ’ όσον ο αριθμός εν ενεργεία διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μπορεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια:
            α) Να ζητά από την Κ.Ε.Δ. της Ε.Π.Ο. τον ορισμό διαιτητών από άλλο Σύνδεσμο, προκειμένου να καλύψει όλους ή ορισμένους από τους αγώνες (κατά την κρίση της Ένωσης).
            β) Να χρησιμοποιεί, κατ’ εξαίρεση, μη εν ενεργεία διαιτητές ή φιλάθλους σαν διαιτητές και βοηθούς διαιτητές για τη διεξαγωγή αγώνων.
            Τα σωματεία αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα στην Ένωση το δικαίωμα να επιλέγει, κατά την κρίση της, τους παραπάνω τρόπους χρησιμοποίησης  διαιτητών σε αγώνες, όταν διαιτητές απέχουν από αυτούς και όταν αυτό επιβάλλουν λόγοι ομαλής συνέχισης και έγκαιρης λήξης των αγώνων των πρωταθλημάτων.
4.         Τα έξοδα διαιτησίας του αγώνα βαρύνουν εξ ολοκλήρου το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο οφείλει να εξοφλεί τους διαιτητές πριν την έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση μη καταβολής των εξόδων διαιτησίας ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης στη διοργανώτρια, δεν ορίζονται αγώνες της ομάδας αυτής, κατακυρώνονται δε υπέρ της αντιπάλου ομάδας (παραγρ. 15).
5.         Σωματείο που επιθυμεί την παρουσία παρατηρητή διαιτησίας σε αγώνα του, πρέπει να απευθύνεται έγκαιρα,  με αίτησή του,  στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Μ. που είναι η μόνη αρμόδια για τον ορισμό του. Τα έξοδα αποζημίωσης του παρατηρητή διαιτησίας βαρύνουν το σωματείο που υποβάλει την  αίτηση.

-- // --
--  9  --

6.         Επίσης, σύμφωνα με την από 30.6.2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Μ., οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές που θα στελεχώνουν τους αγώνες πρωταθλημάτων αρμοδιότητάς της, θα ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή Διαιτησίας και δεν θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των διαιτητών στα σωματεία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΑΡΘΡΟ  15ο:           ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ  ΑΓΩΝΑ

1.         Για κάθε αγώνα η Ένωση (κανονικής περιόδου, play off, play out) μπορεί να ορίζει παρατηρητή και την αποζημίωσή του υποχρεούται να πληρώνει το γηπεδούχο σωματείο.
Τα καθήκοντα, οι  αρμοδιότητες και οι  χώροι ευθύνης του καθορίζονται από το άρθρο 13 του Κ.Α.Π.
Κατ’ εξαίρεση και κατά τη κρίση της διοργανώτριας μπορεί να μην οριστούν παρατηρητές σε αγώνες Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, αλλά αν το ζητήσει εγγράφως ένα από τα δύο διαγωνιζόμενα σωματεία (γηπεδούχο ή φιλοξενούμενο) αυτών των κατηγοριών, τότε ορίζεται παρατηρητής και το αιτούν σωματείο αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής της αποζημίωσής τους
2.         Δικαίωμα παραμονής μέσα στον αγωνιστικό χώρο (στους πάγκους των ομάδων) κατά τη διάρκεια του αγώνα έχουν μόνον τα εξής πρόσωπα:
α.
Ο εκπρόσωπος της κάθε ομάδας.
β.
Ο προπονητής της κάθε ομάδας. Ειδικά οι προπονητές των σωματείων της πρώτης κατηγορίας της Ένωσης, δηλαδή της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα πρέπει υποχρεωτικά, να κατέχουν άδεια άσκησης  επαγγέλματος και να είναι μέλη κάποιου Συνδέσμου Προπονητών. Επίσης, και τα σωματεία της Α’ και Β’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας πρέπει να εξαντλήσουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προσλάβουν προπονητές οι οποίοι κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και να είναι μέλη Συνδέσμου Προπονητών. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να απευθύνονται στην Ε.Π.Σ.Μ., η οποία, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης θα επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης προπονητή.
γ.
Ο γιατρός της κάθε ομάδας (αν υπάρχει), ο οποίος για να έχει δικαίωμα παραμονής στον πάγκο της ομάδας θα πρέπει να έχει μαζί του την σχετική άδεια άσκησης  επαγγέλματος και την επίσημη ταυτότητα του Ιατρικού Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένος.

3.         Οι διαγωνιζόμενες ομάδες  οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και εντολές του παρατηρητή αγώνα.

ΑΡΘΡΟ  16ο: ΦΥΛΛΟ  ΑΓΩΝΑ   (Φ.Α.)

1.         Το Φ.Α. πρέπει να περιέχει τα στοιχεία που καθορίζονται στο άρθρο 15 του Κ.Α.Π.
2.         Οι αρχηγοί των διαγωνιζόμενων ομάδων πρέπει υποχρεωτικά να υπογράφουν στο Φ.Α., τόσο για τη σύνθεση των ομάδων τους όσο και για το αποτέλεσμα του αγώνα και τις παρατηρήσεις του διαιτητή.
Ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή των αρχηγών να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφει ο διαιτητής (συνθέσεις, αριθμοί φανέλων, παρατηρήσεις κλπ.) γιατί τυχόν παράλειψη ή εσφαλμένη αναγραφή δεν μπορεί να αναγνωριστεί εκ των υστέρων.
Η άρνηση των αρχηγών να υπογράψουν το Φ.Α., επισύρει ποινή μίας (1) αγωνιστικής σε βάρος τους, σύμφωνα με το Πειθαρχικό Κώδικα.  Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν με επιφύλαξη στο Φ.Α. με την υποχρέωση να αιτιολογούν στο φύλλο αγώνα (περιληπτικά)  την επιφύλαξη ή διαφωνία τους.






--  //  --

--  10  --

ΑΡΘΡΟ  17ο: ΔΕΛΤΙΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
- ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

1.         Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή:
              α.   Τα δελτία ατομικών στοιχείων και μεταβολών των ποδοσφαιριστών τους.
              β. Κατάσταση Υγείας των ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και το σωματείο που ανήκουν, θα φέρει δε (η κατάσταση Υγείας) ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους.
Η παραπάνω ιατρική θεώρηση η οποία ισχύει για ένα (1)  χρόνο, πραγματοποιείται μόνον  στο αθλητιατρικό κέντρο της Ε.Π.Σ.Μ. (Μίκρα) από συμβεβλημένους  γιατρούς με την Ένωση ή από αθλητίατρο ή παθολόγο ή καρδιολόγο ή αγροτικό γιατρό ή από γιατρό γενικής ιατρικής ή ορθοπεδικό και θα πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά για κάθε ποδοσφαιριστή και να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η με οποιαδήποτε άλλο τρόπο απόδειξη της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.
Αντίγραφο της κατάστασης υγείας κατατίθεται υποχρεωτικά, με ευθύνη του σωματείου, στην Ε.Π.Σ.Μ.,  μέσα σε 24 ώρες από την ιατρική θεώρησή της και πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα,  αποτελεί δε το αδιαμφισβήτητο επίσημο έγγραφο σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγών.      
γ. Δελτίο πιστοποίησης προπονητή.
2.         Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος, πριν από την έναρξη του αγώνα, να ελέγξει τα δελτία και τις καταστάσεις Υγείας των ποδοσφαιριστών και να σημειώσει στην οικεία στήλη του Φ.Α. τις σχετικές παρατηρήσεις του (ελλείψεις, λήξη ισχύος ιατρικής θεώρησης κλπ.).

ΑΡΘΡΟ  18ο:  ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

1.         Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε δύο αγώνες της ομάδας που ανήκει, πριν παρέλθει χρονικό διάστημα 24 ωρών από το τέλος της συμμετοχής του στον πρώτο αγώνα και της έναρξης συμμετοχής του στο δεύτερο αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα, αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Κ.Α.Π.
2.         Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του αγώνα, αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Κ.Α.Π.
3.         Απαγορεύεται η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η συμμετοχή ως ποδοσφαιριστή σε αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα (αξιοματούχου, φυσικοθεραπευτή κλπ.). Τυχόν συμμετοχή, σε αγώνα, είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23, παράγρ. 11 του Κ.Α.Π.

ΑΡΘΡΟ  19ο:           ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

1.         Η υποβολή ενστάσεων από τις διαγωνιζόμενες ομάδες (και μόνο από αυτές) στους μεταξύ τους αγώνες, ρυθμίζεται αναλυτικά από το άρθρο 23 του Κ.Α.Π. και με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται από τα άρθρα 23 και 24 του Κ.Α.Π.
2.         Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α., δηλαδή αντικανονικού ορισμού διαιτητών, αντικανονικότητας γηπέδου (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας (μέχρι το κλείσιμο του Φ.Α.), δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη, παρά μόνον  χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  μέρες από την τέλεση του αγώνα. Οι υπόλοιπες ενστάσεις, δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστών και αντικανονικής διακοπής αγώνα, υποβάλλονται μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  μέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την καθεμία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ.Μ.





--  11 –

3.         Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική. Δεν επιτρέπεται παραίτηση από την ομάδα που έκανε ένσταση. Και αν ακόμα υποβληθεί παραίτηση, αυτή είναι ανίσχυρη και δε λαμβάνεται υπόψη.
4.         Για κάθε ένσταση, το χρηματικό παράβολο καθορίζεται στα 100,00 ευρώ. Αν γίνει δεκτή ένσταση σωματείου, το παράβολο του επιστρέφεται. Αν απορριφθεί, το παράβολο περιέρχεται στο ταμείο της ΄Ενωσης.


ΑΡΘΡΟ  20ό:           ΠΟΙΝΕΣ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ,                                                                   ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΜΕΛΩΝ, ΦΙΛΑΘΛΩΝ κλπ.

            Το ύψος της ποινής και κάθε σχετικό με την έκτιση ποινών που επιβάλλονται σε ποδοσφαιριστές για παραπτώματα που αναγράφονται στο φύλλο αγώνα, σε ομάδες για επεισόδια κατά τους αγώνες τους καθώς και σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, σωματεία, μέλη ή φιλάθλους σωματείων για παραπτώματα που συνιστούν δυσφήμιση του ποδοσφαίρου, καθορίζονται από τον Πειθαρχικό Κώδικα.


ΑΡΘΡΟ  21ο:           ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.

Συμβάσεις παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ένωση, δεν ισχύουν, απαγορεύεται δε η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση κάθε αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων σε γήπεδα αρμοδιότητας της Ένωσης, επιτρέπεται μετά από άδεια της διοργανώτριας.


ΑΡΘΡΟ  22ο:           ΕΚΔΟΣΗ  ΑΔΕΙΑΣ  -  ΤΗΡΗΣΗ  ΤΑΞΗΣ

α.         Η Ε.Π.Σ.Μ. αναλαμβάνει την έκδοση της άδειας για την τέλεση των αγώνων σε γήπεδα του νομού Θεσσαλονίκης (πόλης και υπαίθρου).
β.         1. Τήρηση τάξης: Τα γηπεδούχα σωματεία πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καταστολής πράξεων που δυσφημούν το άθλημα ή διεγείρουν το φίλαθλο κοινό και είναι υπεύθυνα για κάθε αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών, των μελών και των οπαδών τους.
            2. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια που μπορούν να δυσφημούν το άθλημα ή να διεγείρουν το φίλαθλο κοινό από τα πρόσωπα που προαναφέραμε επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές στον Πειθαρχικό Κώδικα με απόφαση της Ένωσης.


ΑΡΘΡΟ  23ο:           ΕΠΑΘΛΑ -  ΕΠΑΘΛΟ ΗΘΟΥΣ

1.         Στις πρωταθλήτριες ομάδες της Α1, Α’, Β’ και Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας θα απονεμηθεί κύπελλο, όπως και σ’ αυτές που θα προβιβαστούν σε ανώτερη κατηγορία.
2.         Στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο το σωματείο καμία από τις ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα θα απονεμηθούν κύπελλα ήθους.







--  //  --

--  12 –

ΑΡΘΡΟ  24ο:           ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ -
                                    ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ, ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

            Ισχύουν γενικά όσα καθορίζονται στα άρθρα 20 και 27 του Κ.Α.Π. Ειδικότερα:
  1.    Α1   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
           
            Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε έναν (1) όμιλο των 18 ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
Α.         Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος)  και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
            Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από τη 1η θέση μέχρι και τη 18η  θέση (κανονική περίοδος).
Η  πρωταθλήτρια ομάδα ανέρχεται απευθείας στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012.
Β.        Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play-offs)  για την άνοδό τους στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

            Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η και την 4η θέση, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε  απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν την 6η και την 5η θέση και έτσι θα προκύψουν τα ζεύγη 3 - 6 και 4 - 5.
            Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.

Β’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

            Συμμετέχουν οι δύο (2) νικήτριες ομάδες της προηγούμενης (α’) φάσης των play - offs. Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Η νικήτρια ομάδα συμμετέχει στην επόμενη φάση των play - offs.

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY-OFFS (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ) ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

            Συμμετέχουν η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play - offs.
            Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
            Εφόσον ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κλπ.), σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ. 
            Η νικήτρια ομάδα, αυτής της φάσης, ανέρχεται απευθείας στη Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.







--  //  --


--  13  --


Γ.         Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τρεις (3) τελευταίες θέσεις, δηλαδή τη 16η , τη 17η και τη 18η θέση θα υποβιβαστούν απευθείας στην Α’ κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 10η μέχρι και τη 15η, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play - out) στην Α’ Ερασ. κατηγορία της επόμενης περιόδου 2011 - 2012 με τον παρακάτω τρόπο:
            Οι ομάδες που θα καταβάλουν τη 10η, την 11η και τη 12η θέση, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν τη 15η, τη 14η και τη 13η θέση και θα προκύψουν τα ζεύγη 10 – 15, 11 – 14 και 12 – 13.

            Οι ηττημένες  ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) υποβιβάζονται στην Α’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012, εκτός αν ηττημένη ομάδα είναι αυτή που κατέλαβε τη 10η, την  11η ή τη 12η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, οπότε θα γίνει και δεύτερος αγώνας, σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την επιτροπή πρωταθλημάτων και η ηττημένη ομάδα (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κλπ.) θα υποβιβαστεί στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.

            Οι τρεις (3) νικήτριες ομάδες, της παραπάνω διαδικασίας των play - outs, παραμένουν στην Α1 Ερασ. Κατηγορία και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2011 - 2012.

Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 – 2012 θα υποβιβαστούν συνολικά έξι (6) ομάδες (τρεις (3) απευθείας και τρεις (3) με τη διαδικασία των play - outs).

 2.     Α΄   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
           
            Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε τέσσερις (4) ομίλους, τρεις (3) ομίλους των 13 ομάδων και έναν (1) όμιλο των 12 ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
            Α.         Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
            Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι και 12 (κανονική περίοδος) ή από 1 μέχρι και 13 (κανονική περίοδος).
            Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχεται (απευθείας) στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.

            Β.        Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α΄  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

            Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η και την 4η θέση στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν την 6η και την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και έτσι θα προκύψουν σε κάθε όμιλο τα ζεύγη 3 - 6 και 4 - 5.
            Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.


--  //  --




--  14  --
Β’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

Οι νικήτριες ομάδες, της προηγούμενης (α’)  φάσης των play-offs, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα. Έτσι, θα προκύψουν τέσσερα (4) ζεύγη των (3 - 6) - (4 - 5).
Γηπεδούχες ομάδες, σε κάθε ζεύγος, θα είναι αυτές που κατέλαβαν την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play-offs.

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS

Συμμετέχουν η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση, στον όμιλό της, στην κανονική περίοδο και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play-offs του ιδίου ομίλου.
Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Eφόσον ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κ.λ.π.),  σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω αγώνων θα προκύψουν τέσσερις (4) νικήτριες ομάδες.

Δ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)

Οι τέσσερις (4) νικήτριες ομάδες της προηγούμενης φάσης θα συμμετέχουν στην τελική φάση και ύστερα από δημόσια κλήρωση θα προκύψουν δύο (2) ζευγάρια τα οποία θα αγωνιστούν σε αγώνες νοκ άουτ και σε ουδέτερα γήπεδα που θα οριστούν από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω αγώνων θα προκύψουν δύο (2) νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα ανέλθουν στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2011 - 2012.

Έτσι, θα ανέλθουν συνολικά έξι (6) ομάδες (τέσσερις (4) πρωταθλήτριες των ομίλων και δύο (2) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs) στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011-2012.

Γ.         Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, δηλαδή τη 12η  και τη 13η θέση σε όμιλο 12 ή 13 ομάδων, θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Ερασ. Κατηγορία  για την περίοδο 2011 - 2012.

Δ.        Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο (2) θέσεις, κατά σειρά, πριν από την  τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία με τον παρακάτω τρόπο:
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον ίδιο όμιλο. Έτσι, θα προκύψουν σε κάθε όμιλο των 13 ομάδων το ζεύγος 11 - 12.
            Οι ηττημένες ομάδες των παραπάνω  ζευγών  (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) υποβιβάζονται στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Αν, όμως,  ηττημένες ομάδες των παραπάνω ζευγών είναι οι γηπεδούχες,  δηλαδή αυτές που κατέλαβαν την 11η θέση, τότε θα γίνει και δεύτερος αγώνας, σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από  την Επιτροπή Πρωταθλήματος και η ηττημένη ομάδα (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κ.λ.π.) θα υποβιβαστεί στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Έτσι, στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012 θα υποβιβαστούν συνολικά οκτώ (8) ομάδες (τέσσερις (4) τελευταίες των ομίλων και τέσσερις (4) με τη διαδικασία των play - outς).
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στον όμιλο των 12 ομάδων.
--  //  --
--  15  --
 3.     Β΄   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
         
                        Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε επτά (7) ομίλους, έναν (1) όμιλο των 14 ομάδων, δύο (2) ομίλους των 13 ομάδων και τέσσερις (4) ομίλους των δώδεκα (12) ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
            Α.         Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
            Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι και 12 (κανονική περίοδος) ή από 1 μέχρι και 13 (κανονική περίοδος) ή από 1 μέχρι και 14 (κανονική περίοδος).
            Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχεται (απευθείας) στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.

            Β.        Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α΄  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

            Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η και την 4η θέση στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που κατέλαβαν την 6η και την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και έτσι θα προκύψουν σε κάθε όμιλο τα ζεύγη 3 - 6 και 4 - 5.
            Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.

Β’  ΦΑΣΗ PLAY-OFFS

Οι νικήτριες ομάδες, της προηγούμενης (α’)  φάσης των play-offs, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα. Έτσι, θα προκύψουν επτά (7) ζεύγη των (3 - 6) - (4 - 5).
Γηπεδούχες ομάδες, σε κάθε ζεύγος, θα είναι αυτές που κατέλαβαν την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play-offs.

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS

Συμμετέχουν η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση, στον όμιλό της, στην κανονική περίοδο και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play-offs του ιδίου ομίλου.
Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Eφόσον ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κ.λ.π.),  σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..
Οι επτά (7) νικήτριες ομάδες, αυτής της φάσης, θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2011 - 2012.

Έτσι, θα ανέλθουν συνολικά δεκατέσσερις (14) ομάδες (επτά (7) πρωταθλήτριες των ομίλων και επτά (7) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs) στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011-2012.



-- // --


--  16  --

Γ.         Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, δηλαδή τη 12η  ή τη 13η θέση ή τη 14η σε όμιλο 12 ή 13 ή 14 ομάδων, θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Ερασ. Κατηγορία  για την περίοδο 2011 - 2012.

Δ.        Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο (2) θέσεις, κατά σειρά, πριν από την  τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία με τον παρακάτω τρόπο:
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση από το τέλος της βαθμολογίας στον ίδιο όμιλο. Έτσι, θα προκύψουν σε κάθε όμιλο για παράδειγμα των 12 ομάδων το ζεύγος 10 - 11.
            Οι ηττημένες ομάδες των παραπάνω  ζευγών  (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) υποβιβάζονται στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Αν, όμως,  ηττημένες ομάδες των παραπάνω ζευγών είναι οι γηπεδούχες,  δηλαδή αυτές που κατέλαβαν την 10η θέση, τότε θα γίνει και δεύτερος αγώνας, σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από  την Επιτροπή Πρωταθλήματος και η ηττημένη ομάδα (σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίδεται παράταση μισής ώρας κ.λ.π.) θα υποβιβαστεί στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012.
Έτσι, στη Β’ Ερασ. κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012 θα υποβιβαστούν συνολικά δεκατέσσερις (14) ομάδες (επτά (7) τελευταίες των ομίλων και επτά (7) με τη διαδικασία των play - outς).
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στους ομίλους των 13 ή 14 ομάδων.

 4.     Γ΄   ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
           
α.         Ο αριθμός των ομίλων και ο αριθμός των ομάδων κατά όμιλο θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Μ. μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής στο πρωτάθλημα Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.
β.         Την αγωνιστική περίοδο 2010 – 2011 θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας ειδικός όμιλος στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία, εφόσον ικανοποιητικός αριθμός σωματείων καταθέσουν δήλωση συμμετοχής και επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτόν, με την προϋπόθεση ότι θα αγωνίζονται στην ενδεκάδα οκτώ (8) ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν το έτος 1992 και νεότεροι και τρεις (3) ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ θα έχουν και το δικαίωμα να ανέλθουν κατηγορία.
γ.         Ο αριθμός των ομάδων από κάθε όμιλο που θα ανέλθουν στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2011 - 2012,  θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Μ. πριν από την έναρξη των αγώνων πρωταθλήματος της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας. 
δ.         Και σ’  αυτή την κατηγορία θα εφαρμοστεί το σύστημα των play-offs.
ε.         Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν σε όμιλο «ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» δεν θα προβιβάζονται στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία.
Στον παραπάνω όμιλο ή ομίλους μπορούν να ενταχθούν οι δεύτερες ομάδες των σωματείων Α1, Α’ Ερασ. Κατηγορίας και κατ’ εξαίρεση οι δεύτερες ομάδες των σωματείων της Β’ και Γ’ Ερασ. κατηγορίας. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι δεύτερες ομάδες σωματείων Δ΄ Εθνικής, Π.Α.Ε. ή Τ.Α.Π.
στ.       Οι ομάδες που υποβιβάζονται από οποιαδήποτε κατηγορία, είτε βάσει της προκήρυξης, είτε βάσει άλλης απόφασης, καταλαμβάνουν αντίστοιχα κατά σειρά τις πρώτες θέσεις της αμέσως κατώτερης κατηγορίας και δεν έχουν δικαίωμα προαγωγής σε καμία περίπτωση για την περίοδο που υποβιβάστηκαν.  Η κατάληψη της πρώτης θέσης στην αμέσως κατώτερη κατηγορία νοείται πάντα μετά την επέλευση οποιουδήποτε προβιβασμού.






-- // --
--  17 --


ΑΡΘΡΟ  25ο:           ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ  ΟΡΟΙ

            Η οικονομική  διαχείριση όλων των αγώνων  γίνεται με την επιστασία της Ε.Π.Σ.Μ. και σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κ.Α.Π..  Ειδικότερα:
1.         α) Όλα τα έξοδα μετακίνησης βαρύνουν το σωματείο που μετακινείται, χωρίς αυτό να δικαιούται να τα εισπράξει από την εκκαθάριση του αγώνα.
β) Τα  έξοδα  διαιτησίας και η αποζημίωση γιατρού - υπεύθυνου α’ βοηθειών, ο οποίος ορίζεται με αποκλειστική ευθύνη της Ένωσης, βαρύνουν  εξ ολοκλήρου το γηπεδούχο σωματείο.
γ) Τα γηπεδούχα σωματεία της Α1, Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας και της Β’, Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, όπου ορίζεται παρατηρητής αγώνα με ευθύνη της Ένωσης βαρύνονται για την αποζημίωση του.

2.         α) Τα εισιτήρια των αγώνων εκδίδονται από την Ε.Π.Σ.Μ.  Οι τιμές τους ορίζονται σε 5,00 ΕΥΡΩ για όλες τις Ερασιτεχνικές κατηγορίες.
β) Από τις ακαθάριστες εισπράξεις κάθε αγώνα γίνονται οι παρακάτω κρατήσεις:
·          Επικουρικό Ταμείο Χωροφυλακής 5%
·          Ποσοστό γηπέδου 15%
·          Ποσοστό διοργανώτριας 15%
·          Φ.Π.Α.   11%
·          ΄Εξοδα εκτύπωσης εισιτηρίων
γ) Μετά από την αφαίρεση των παραπάνω κρατήσεων και εξόδων, τα καθαρά έσοδα περιέρχονται εξ ολοκλήρου στο γηπεδούχο σωματείο.
δ) Τα σωματεία οφείλουν να παραδίδουν (επιστρέφουν) τα εισιτήρια που χρεώνονται σε 15 μέρες από τη λήξη του πρωταθλήματος στο οποίο έλαβαν μέρος.


3.         Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σωματείο να έχει εκδώσει πλαστά ή υπερτιμημένα εισιτήρια, τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι 1.000,00 € (χίλια euro).

4.         Οι εισπράξεις των αγώνων κατάταξης καθώς επίσης και των αγώνων play-offs ή play-outς   που  διεξάγονται  σε  ουδέτερα γήπεδα   περιέρχονται,  όλες,  στην ΄Ενωση.   Τα έξοδα  των  παραπάνω αγώνων θα επιβαρύνουν την ΄Ενωση (διαιτησία, αποζημίωση παρατηρητή και γιατρού - υπεύθυνου α΄ βοηθειών, ποσοστά γηπέδων κλπ.).

5.         Μη συμμόρφωση σωματείου με τους οικονομικούς όρους της προκήρυξης αυτής ή  με τις οικονομικές εγκυκλίους της Ε.Π.Ο. ή της ΄Ενωσης, τιμωρείται με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης.


ΑΡΘΡΟ  26ο:           ΕΠΙΛΥΣΗ  ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ  ΔΙΑΦΟΡΩΝ

            Για την επίλυση κάθε αθλητικής διαφοράς ή οποιασδήποτε άλλης διαφοράς που δημιουργείται από την εφαρμογή των καταστατικών Ε.Π.Ο. και Ε.Π.Σ.Μ. και των κανονισμών, αρμόδια είναι αποκλειστικά και μόνα τα θεσμοθετημένα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα.










-- // --



--  18 --


ΑΡΘΡΟ  27ο:           ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΑΤΑΞΗ

            Η προκήρυξη αυτή αποτελεί σύμβαση μεταξύ της Ε.Π.Σ.Μ. σαν διοργανώτριας των παραπάνω πρωταθλημάτων και των σωματείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Σ.Μ. διατηρεί  το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της προκήρυξης, εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο (π.χ. εναρμόνιση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις του Κ.Α.Π. κλπ.), ακόμη και μετά την έναρξη των αγώνων.


ΑΡΘΡΟ  28ο:           ΤΕΛΙΚΗ  ΔΙΑΤΑΞΗ

            Κάθε τι που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και την αθλητική νομοθεσία, θα ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Μ. .



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Της Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ           ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: